Jak wykorzystać fornir drewniany w kuchni?

Jak wykorzystać fornir drewniany w kuchni?

13 sierpnia 2021 0 przez admin

Forniry wciąż są bardzo popularne i wykorzystuje się je zarówno w renowacji, jak i w konstrukcji mebli. Z forniru właśnie tworzy się sklejki czy okleiny, które posiadają naprawdę niezwykłe walory estetyczne. Nie da się ukryć, że forniry bardzo często spotykamy w naszych kuchniach. Czym wyróżnia się ten materiał i jak możemy ciekawie urządzić kuchnię  z jego użyciem? Zachęcamy do lektury naszego tekstu, a dowiecie się wszystkiego, co niezbędne z zakresu zastosowania forniru w kuchni.

Co to jest fornir drewniany?

Fornir to po prostu drewno naturalne, które występuje w formie cienkich oraz ciętych płatów. Jego standardowa grubość zazwyczaj wynosi od 0,01 mm do 8 mm. Fornir drewniany wykorzystuje się zatem jako naturalne okleiny głównie w wykończeniu płyt meblowych. Materiał ten ma wszystkie cechy drewna, z którego został zrobiony. Jego niewątpliwą zaleta jest więc to, że możemy śmiało wybierać różnego rodzaju fornir z wielu barwach czy rysunkach słojów. Pamiętajmy jednak, że skoro wyróżnia się on cechami drewna, z którego powstał, przejmuje zatem jego właściwości i od tego zależy jego trwałość i odporność na czynniki zewnętrzne. Poza tym, doskonale imituje on drewno i tym samym stanowi jego tańszą alternatywę.

Jakie są cechy wyróżniające fornir?

Fornir jest wykonany z naturalnego drewna, stanowiąc dla niego zastępstwo. Poza tym jest to materiał o wiele tańszy, przy czym występuje w wielu wzorach i kolorach. Fornir jest również łatwy w pielęgnacji. Do jego czyszczenia wystarczy czysta ściereczka i zwykła woda. Warto jednak powstrzymać się używania specjalnych płynów do mebli, podczas porządków – mogą one zaszkodzić. Fornir cechuje się także wysoką odpornością na wpływy czynników zewnętrznych. Jednak nie oznacza to, by nie zachować stosownej ostrożności. Przesadny kontakt z dużą ilością wody i narażenie go na działanie wysokiej temperatury mogą spowodować zniszczenie go w sposób trwały.

Jakie są rodzaje i zastosowania fornirów drewnianych?

Do wybory mamy dostępne trzy typy naturalnych fornirów drewnianych. Pierwszy z nich jest to fornir naturalny. Powstaje on z łączenia skrawanych płatów drewna. Jego słoje układane są więc w kolejności cięcia. Zwykle jest wykonany z gatunków drzew popularnych jakich jak dęb, brzoza, buk, jesion, klon. Drugi typ to fornir modyfikowany. Są to połączone skrawki drewna sklejane w bloki, a następnie poprzecznie rozcinane. Układa się je tak, aby fornir przypominał rysunek drewna. Ponadto barwi się je, dzięki czemu można uzyskać oryginalne wzory i kolory. Możliwe jest również stworzenie imitacji drewna egzotycznego. Tego typu forniry pozyskuje się również z rzadszych gatunków drzew, takich na przykład jak iroko, padouk. Trzeci typ to fornir czeczotowy, który uznawany jest za bardzo dekoracyjny. Wykonuje się go z drzew dotkniętych czeczotą, czyli chorobą drzew, która doprowadza do tworzenia się charakterystycznych zgrubień. W ten sposób możliwe jest uzyskanie ciekawych rysunków słojów, takich jak spirale, sęki czy różne plamki.

Jak można wykorzystać fornir drewniany?

Jak już wspomnieliśmy, tego typu cienkie płyty drewna są z powodzeniem wykorzystywane w przemyśle meblowym oraz używane również do renowacji starych mebli. Używa się ich do estetycznego oklejania drzwi, płyt przeznaczonych na parapety, a nawet coraz częściej gości on na naszych ścianach. Jednak jego głównym przeznaczeniem jest stosowanie forniru do obkładania mebli z płyty. Dzięki temu są one znacznie tańsze od mebli z litego drewna, nie tracąc przy tym atrakcyjności. Fornir zatem najczęściej stosuje się do wykańczania mebli kuchennych oraz blatów. Zaletą blatów kuchennych wykonanych z forniru jest to, że w przypadku niewielkich zarysowań, powierzchnię można często przeszlifować papierem ściernym i tym samym odnowić.

Fornir w kuchni

Fornir spotykamy najczęściej właśnie w kuchniach. Nadaje on wnętrzu ciepłego charakteru, ale również pozwala na zaaranżowanie przestrzeni w stylu eklektycznym, angielskim, skandynawskim, ale także nowoczesnym. Wszystko zależy przede wszystkim od doboru drewna oraz wykończenia całości. Fornir to naprawdę solidne i eleganckie rozwiązanie, które doskonale sprawdzi się w kuchni. Poza tym, że wygląda elegancko i naturalnie, stanowi o wiele tańsze rozwiązanie niż typowe, drewniane meble.